Vývojářům zvyšujeme odměny aktivně

Téma zvyšování mezd 📈💰

 

Diskuze ohledně zvedání mezd nebyla v našem týmu nikdy tabu. Aby společnost mohla růst, musí růst také lidé v dané společnosti. A s osobním růstem má jít ruku v ruce také zvyšování finančního ohodnocení.

Různé společnosti se staví ke zvyšování finančního ohodnocení odlišně. Špatným přístupem je korporátní přístup bez individuální péče, kde se snaha a schopnosti vývojáře nepromítají do růstu mzdy, tedy růst mzdy vývojáře je přímo závislý třeba na stanovených rozpočtech korporátů. V zásadě je vždy špatně, když vývojář nemůže osobně ovlivnit růst své mzdy a je pouze pozorovatelem pro něj externích vlivů, které o navýšení jeho mzdy rozhodnou.

 

Jádro pudla 🐩

Když jsme se zamýšleli a pozorovali v různých společnostech, které mají vývojové týmy, jak tyto společnosti přistupují ke zvyšování mezd, zjistili jsme, že nejčastějším problémem je nedostatek péče o vývojáře. S péčí se totiž pojí zájem o lidi jako takové. Každý člověk má své silné a slabé stránky a lidé nejsou stejní. Vedení tak musí věnovat čas každému člověku zvlášť, což je nákladné a především náročné pro samotné manažery. Manažeři se tak snaží hledat zkratky, zobecňovat přístup k lidem a stanovovat obecné cíle hromadně, což je v rozporu s individuálním přístupem.

 

Jak na to jdeme v TechFides? 🔍

Jsme hrdí na náš tým a vždy děláme maximum pro to, abychom mohli být pro ostatní společnosti vzorem. Věříme, že právě individuální přístup ke členům týmu je klíčem a cestou ke spokojenosti týmu jako celku. Je pro nás velkou výzvou udržet individuální přístup, jak postupně rosteme. Dnes má náš tým přes 30 lidí a každý vývojář v našem týmu ví, co může udělat pro zvýšení svého finančního ohodnocení.

 

Pohled do kuchyně 👀

Aby mohlo finanční ohodnocení našich vývojářů růst rychlým tempem, je potřeba, aby se jednotliví vývojáři posouvali. Máme vypracovány zvlášť plány pro osobní růst vývojářů v oblasti hard skills a také pro oblast soft skills. Pokud Tě zajímá, jak vzděláváme a posouváme vývojáře, napsali jsme o tom samostatný článek. Pojďme ale zpět k růstu finančního ohodnocení.

S každým vývojářem máme tedy vypracován plán růstu. Vývojář společně s naším CTO vydefinují oblasti zájmu, ve kterých se chce daný vývojář zlepšit. Kromě těchto oblastí zájmu a konkrétních kroků je předem domluveno také odpovídající zvýšení mzdy a odměn. Například pokud je pro vývojáře zajímavé projít firmou hrazenou certifikací, třeba AWS nebo Azure, tak v případě úspěšné certifikace je vývojáři okamžitě zvednuta mzda o předem dohodnutou částku. U certifikací je kromě finanční odměny pro vývojáře zajímavé i to, že většinou už v týmu máme absolventy daných kurzů a držitele certifikací, takže je na koho se obrátit.

Aktivně tak pomáháme vývojářům s růstem jejich mzdy. Jednou za rok s vývojářem sestavujeme dohodu o navýšení finančního ohodnocení, která jasně stanovuje kudy se vývojář chce a může posunout a o kolik tím vzroste mzda. Dohoda definuje jasné cíle. Tato dohoda je pak závazná pouze pro vedení, vývojář ji naplňuje podle svých možností a preferencí. 

 

Sbírej body a buď odměněn - interní The Game 🏆

V TechFides máme zavedený systém odměňování, který reflektuje dlouhodobé i krátkodobé úsilí vývojářů. A protože u nás jde práce a zábava ruku v ruce, rozhodli jsme se gamifikovat naše úsilí a zavedli firemní interní hru, kteoru nazýváme The Game. Každý z vývojářů dosahuje určité úrovně, kterou překonává sbíráním bodů, takzvaných Experience Points (XP). Body je možné sbírat za aktivitu v týmu či mimořádné zásluhy a jsou automaticky připisovány také za stav projektů, kterých se daný vývojář účastní. Každý měsíc jsou vypláceny finanční bonusy ke mzdě navíc, jak za dlouhodobé, tak také za krátkodobé úspěchy.

 

Líbí se Ti náš přístup? Přidej se k nám 👋

Baví nás kultivovat a zlepšovat pracovní prostředí. Rádi do členů našeho týmu investujeme čas i peníze, víme, že to je cesta k úspěchu celé společnosti. 💪 A pokud je Ti náš přístup sympatický a vývoj Tě baví, dej nám o sobě vědět – můžeme se nezávazně setkat a třeba se nakonec nastoupíš do našeho rozjetého vlaku. Koukni na náš článek o technologiích, se kterými pracujeme a taky na naše otevřené pozice třeba tady.

Zaujal Tě náš tým?

Rádi se s Tebou osobně a nezávazně setkáme, napiš nám – pošli nám, co umíš a co bys rád/a u nás dělal/a na email chcidotymu@techfides.cz

Další info o tom, proč je TechFides místo šité vývojářům na míru, se dočteš v našem článku proč do TF. Nebo se rovnou podívej na otevřené pozice a napiš nám, rádi Tě poznáme. Přečti si také, jak probíhá výběr našich nových členů týmu a jak probíhá onboarding.