Proč je TechFides tím správným místem pro vývojáře

Posun vpřed 🚀

Pro naše lidi máme připravenou spoustu klasických benefitů – fotbálek, playstation, plná kuchyňka, svačiny, snídaně, ovoce, sladkosti, výběr nealka, výuka angličtiny, firemní akce, Multisportka a tak dál. To ale není to nejdůležitější, chtěli bychom zde představit pro nás mnohem podstatnější důvody, proč pracovat právě v týmu TechFides. 

Zcela zásadním je pro nás vést vpřed členy týmu. Je to oblast, do které vkládáme to největší úsilí. Budeš v prostředí, kde pokud budeš chtít, budeš růst. Pro aktivní vývojáře máme připraveno mnoho příležitostí, jak se posunout. Vývojáře posunujeme v zásadě ve dvou směrech – soft skills a hard skills.

 

Posilování hard skills  🏋️‍♀️

Úplným základem je hrazení kurzů na Udemy.com. Samozřejmostí je možnost objednat si jakoukoliv související literaturu. Podporujeme také účast na konferencích či hradíme externí certifikace, jakými jsou například certifikace AWS.

Protože nás rozvoj baví, máme zavedený i vlastní program vzdělávání. Vybrali jsme témata jako jsou Čistý kód, Návrhové vzory či Návrh API a postavili zkoušky. Náš program vzdělávání má za cíl rozšířit právě ty vědomosti vývojáře, které jsou pak užitečné v praxi. Uchazeč si vybere téma, dostane literaturu, určí si termín zkoušky, a když úspěšně absolvuje, je automaticky a trvale navýšena mzda vývojáře. Celý program představujeme blíže v článcích o zvyšování kvalifikace a o odměňování šikovných členů týmu.

Obvykle každou druhou středu máme odbornou technickou přednášku. Jedná se o dvaceti minutový formát, kdy je představena nějaká technologie, řešení problému z oblasti vývoje apod. Pro posluchače je to pak skvělá platforma pro budování rozhledu. Přednášky nahráváme a zpřístupňujeme je i všem ostatním mimo TF. Záznamy ukládáme zde.

 

Posilování soft skills  🦉

Z naší zkušenosti dobrého vývojáře nedělá pouze jeho programátorská vyspělost. Soustředíme se na to, aby se vývojář naučil vědění nejen přijímat, ale také dávat. I za tím účelem máme v TechFides soukromé kurzy soft skills šité přímo na míru našim potřebám a problémům.

Umíme vést začátečníky, ale i vývojáře, co už mají něco za sebou. Občas se setkáme se začínajícími vývojáři, kteří už pracovali na menších aplikacích a rádi by pronikli do světa aplikací rozsáhlejších. Náš tým TechLeadů a CTO jsou připraveni provést začínajícího vývojáře všemi důležitými a zásadními prvky vývoje. Mentorující vývojář si tedy v praxi vyzkouší vést a předávat zkušenosti tak, aby mohl zlepšit své manažerské schopnosti, vývojář junior může rychle vyrůst a nabrat mediorní zkušenosti. V námi nastaveném procesu vývoje nemůže chybět ani code review, na kterém se junior naučí rozpoznávat a učit se doslova na svých vlastních chybách přímo v praxi.

V minulosti jsme tento systém využívali jako trainee program, nyní jsme se posunuli zase o kousek dál a pro ty největší borce jsme místo trainee programu nachystali placenou stáž.

 

Technologie ⚙️

Dalším neméně významným prvkem, kdy se vývojáři posouvají a učí, je adaptace nových technologií. V drtivé většině pracujeme s moderními technologiemi. Důvodem není to, abychom jeli v nějakém trendu, ale zkrátka pokud je nějaká technologie vyspělejší, tak s ní chceme pracovat. Když se setkáme s novou technologií, je potřeba si ji vyzkoušet a reálně použít – nejdříve na menším projektu – a postupně tuto technologii zpropagovat do celého týmu. To je úkol především pro zkušenější vývojáře v našem týmu. Náš tech stack představujeme blíže v samostatném článku zde.

 

Scoring projektů 🛠️

Implementujeme rozsáhlejší webové aplikace. Někdy aplikace stavíme úplně od začátku na zelené louce a někdy jsme přizváni k projektu, který již běží. Nebereme však ledajaký projekt, je pro nás důležité, aby projekt splňoval přísná kvalitativní kritéria. Projekt, do kterého se zapojíme, musí projít hodnocením našich seniorních vývojářů, kteří prověří, zda je projekt a jeho aktuálně nastavený proces vývoje v pořádku. Lidé jsou pro nás na prvním místě a je pro nás prioritou, aby měli příležitost pracovat na projektech, které jsou v dobrém stavu. Jak takové hodnocení v praxi vypadá, se můžeš podívat na našem webu – Scoring

 

Rozhled a sběr zkušeností 🌟

Projekty, na kterých pracujeme, se v čase mění. Abychom na projektu pracovali, musí být pro nás zajímavý. Díky tomu, že nejsme fixování na jeden produkt, mají členové našeho týmu možnost nahlédnout pod pokličku mnohým jiným vývojových týmům a projektům. Běžně se u nás vývojář potká za rok třeba se dvěma či třemi projekty. Mnohem méně tak vývojáři propadají jakési profesionální slepotě, kterou naopak sledujeme u týmů, kde se lidé zabývají prací pouze na jednom produktu. Vývojáři v našem týmu tak sbírají zkušenosti z různě nastavených procesů vývoje a budují si přehled o tom, co v praxi funguje a čemu se vyvarovat. Zkušenější vývojáři také občas provádí audity technického stavu projektů, vidí a mohou tak na reálných projektech vyhodnotit, jaké přístupy zafungovaly a čeho je dobré se vyvarovat.

 

Možnost měnit věci k lepšímu ☀️

Rosteme, a tak se naše společnost neustále mění a vyvíjí. Nemění se však naše hodnoty, které máme vypsány také na tomto webu. Jednou z našich nejdůležitějších hodnot je, že rozum má přednost před pravidlem či procesem, který nemá smysl. To v praxi znamená, že každý člen týmu má možnost říct svůj názor či obhájit svůj postup s odvoláním na naše hodnoty. Vývojáři tak mohou ovlivnit dění ve společnosti tak, aby nemuseli být na schůzkách, které pro ně nemají význam či dodržovat procesy, které by vývojářům práci znesnadňovaly, a které jsou zároveň k ničemu.

 

Přímý přístup k vedení 🔵

Každý člen týmu má možnost komunikovat přímo s vedením společnosti. Vize společnosti jsou tak i specialistům nadosah. Naše vedení je otevřené a o dění ve firmě si lídři oddělení chystají přednášky ve formě infokoutku během pizzadays. Lidé znají kontext své práce a mohou se kdykoliv doptat. Zároveň jsou zakladatelé společnosti v přímém kontaktu s jednotlivými členy týmu, a díky tomu je prostředí, ve kterém pracujeme, tvořeno s ohledem na potřeby lidí. Více o našich zakladatelích si můžeš přečíst v rozhovorech s CEO Matoušem a CTO Vaškem.

 

Líbí se Ti náš přístup?

Poznej nás osobně, dej nám o sobě vědět! Mrkni na náš článek o tom, jak se vzděláváme, nebo rovnou na otevřené pozice a napiš nám. Rádi Tě poznáme!

Zaujal Tě náš tým?

Rádi se s Tebou osobně a nezávazně setkáme, napiš nám – pošli nám, co umíš a co bys rád/a u nás dělal/a na email chcidotymu@techfides.cz

Další info o tom, proč je TechFides místo šité vývojářům na míru, se dočteš v našem článku proč do TF. Nebo se rovnou podívej na otevřené pozice a napiš nám, rádi Tě poznáme. Přečti si také, jak probíhá výběr našich nových členů týmu a jak probíhá onboarding.