Zvyšování kvalifikace a vzdělávání vývojářů v rámci pracovní doby? Rozhodně!

Nezakrníme! 🧠

Pracujeme na čím dál větších projektech a se složitějšími technologiemi. Praxe se nám dostane mnoho, ale je nutné abychom si kontinuálně posouvali také teoretické znalosti. V TechFides hraje vývoj prim, a tak se můžeme plně soustředit na rozvoj prostředí pro vývojáře. Každého z nás potěší, když při ohlédnutí zpět zjistí, že nestojí na místě a za uplynulý čas něco nového poznal a něco nového se naučil. Je poměrně snadné motivovat juniorní vývojáře ke vzdělávání. Na druhé straně u těch zkušenějších už je to větší oříšek. Zavedli jsme tedy model vlastních školení formou pozitivní motivace, kdy TF dává odměny a finančně podporuje prohloubení znalostí.

 

Interní přednášky do týmu🎤 

Technické přednášky už se u nás staly milou tradicí. Nejen techničtí lídři na projektech si mohou připravit prezentaci o technologických problémech, zajímavostech a tématech. Svoje znalosti pak předávají celému týmu v rámci času vyhrazeného právě pro interní školení, které míváme v TechFides jedenkrát za dva týdny. Čas potřebný na přípravu prezentace TF hradí, stejně tak jako čas strávený prezentací přednášky. 

Ti nejodvážnější borci si pak podobnou přednášku mohou střihnout také na našem každoročním vývojářském meetupu.

 

Interní zkoušky ✏️

Vytvořili jsme vlastní systém interních zkoušek, který neustále rozvíjíme a zdokonalujeme. Zkoušky nejsou povinné, ale přinášejí super benefity, které zkrátka stojí za to. Pokud totiž vývojář úspěšně složí některou ze zkoušek, automaticky se mu zvýší měsíční odměna, dále ho čeká nálož XP v naší interní The Game a samozřejmě jeho úspěch vystavíme na odiv na naší týmové nástěnce. Zkoušky mají různá témata a jsou rozdílně složité, je možnost si vybrat takovou, která odpovídá vývojářově úrovni. Ke studiu na zkoušku našim kolegům poskytujeme potřebné materiály, samozřejmě dostatek času, a navíc mají možnost studiu věnovat 10 % ze své pracovní doby. Pokud se stane, že by se zkoušku nepovedlo složit napoprvé, nevadí. Každou z nich je možné opakovat. Repertoár zkoušek máme pořádně široký a vždycky když má někdo zájem o novou oblast, neváháme ji přidat na seznam.

Pro představu Ti rádi ukážeme, jaké zkoušky máme aktuálně k dispozici:

  • Navrhování API

  • Čistý kód

  • Návrhové vzory

  • Pokročilé CSS / Advanced CSS

  • React

  • DevOps / linux

  • Pokročilý Git / Advanced Git

  • Flutter

  • SQL - určena pro AQA oddělení (Analysis and Quality Assurance)

 

Externí zkoušky 📚

Kromě našich vlastních zkoušek podporujeme i externí vzdělávání. Pro vývojáře se zájmem o rozvoj neváháme uhradit externí certifikaci, materiály pro studium a k úspěšnému ukončení přidáme ještě kopec odměn. Stejně jako u složení interní zkoušky zvýšíme absolventovi měsíční odměny, zahrneme ho XPčky v The Game a navíc pak od TF dostane budget na pracovní vybavení a k tomu všemu i jednorázovou finanční odměnu! 

V externích certifikacích máme momentálně následující nabídku:

  • AWS certifikace

  • Microsoft Azure certifikace

  • GCP certifikace

  • Kubernetes certifikace

  • Terraform certifikace

  • MS SQL Server certifikace

  • MySQL certifikace

  • MongoDB certifikace

  • Cambridge English certifikace

 

TF Achievements 🏅

Interní či externí certifikace jsou fajn, nicméně vyžadují mnoho času pro přípravu. Myslíme si, že je důležité dbát na potřeby a životní priority členů týmu. Je třeba respektovat, že ne každý programátor má vždy prostor věnovat čas vzdělávání i ve volnu, nad rámec pracovní doby. A tak jsme připravili novou metodiku vzdělávání, takzvané TF Achievements, která reflektuje potřeby vývojářů.

Vývojář má možnost vybrat si z mnoha připravených témat (achievementů), o kterých by se rád něco naučil. Pro každou oblast vývoje jsou vytvořeny kategorie, které se dále větví. Témata jsou menší a je jich hodně. Je tak dobrá šance, že si vývojář vybere zrovna takové, které ho zaujme. Zadání záměrně nejsou příliš detailní, aby měl každý při svém bádání prostor i pro nějakou tu odbočku. Dále jsou témata také rozdělena podle pokročilosti, aby mohl jít vývojář v jednotlivých oblastech do takové hloubky, jak sám uzná za přínosné.

Každé téma zabere maximálně několik týdnů, kdy vývojář věnuje studiu 4 hodiny každý týden a tento čas je počítán do pracovní doby. Vývojáři tak mají vyhrazený ničím nerušený prostor pro věnování se studiu a svému růstu. Po dokončení práce na daném achievementu může vývojář své poznatky prezentovat ostatním a obohatit tak i zbytek týmu.

 

Developer Lessons Learned (DevLeLe) 🎯

DevLeLe alebo Developer Lessons Learned je meeting od vývojářů pro vývojáře, kde si v týmu s kolegy sdělujeme zajímavé zkušenosti z projektů. Tuto retrospektivní prezentaci konáme jednou za měsíc a každý z týmu může přidat příspěvek. Odměnou je kupa XP a možnost zlepšit své prezentační skilly.

 

Pokud tě vzdělávání u nás zaujalo a chceš se dozvědět, jak šikovné vývojáře odměňujeme, přečti si náš další článek. Přečti si také článek, jak u nás v TechFides vyhodnocujeme metriku DX (Developer Experience).

 

Líbí se Ti náš přístup? Přidej se k nám!

Rádi do členů našeho týmu investujeme čas i peníze, víme, že to je cesta k úspěchu celé společnosti. A pokud je Ti náš přístup sympatický a vývoj Tě baví, dej nám o sobě vědět – můžeme se nezávazně setkat. V tuto chvíli otevřené pozice nalezneš třeba tady.

Zaujal Tě náš tým?

Rádi se s Tebou osobně a nezávazně setkáme, napiš nám – pošli nám, co umíš a co bys rád/a u nás dělal/a na email chcidotymu@techfides.cz

Další info o tom, proč je TechFides místo šité vývojářům na míru, se dočteš v našem článku proč do TF. Nebo se rovnou podívej na otevřené pozice a napiš nám, rádi Tě poznáme. Přečti si také, jak probíhá výběr našich nových členů týmu a jak probíhá onboarding.